Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вакцинація від COVID-19

Інформація державних органів
26.08.2022

Вакцінація під час воєнного стану

Зараз, як ніколи, кожен потрібен країні здоровим та готовим працювати на тому фронті, на якому він принесе найбільше користі для нашої перемоги. Потурбуйтесь про себе, адже хвороби нікуди не зникли. Вакцинуйтесь за графіком та пам'ятайте про щеплення від COVID-19. Захистіть себе, щоб підтримати країну!

Якщо у вашому населеному пункті є безпечний доступ до пунктів та центрів вакцинації — зверніться туди, щоб отримати щеплення. Перелік пунктів та центрів за посиланням

Як вводять різні вакцини

Українці з дітьми, які через війну змушені були виїхати в інші країни, іноді стикаються із тим, що вакцину, яку в рідній країні дітям кололи підшкірно, в Європі вводять внутрішньом’язово.

Це нормально!

Вакцини вводять в організм різними шляхами. Найчастіше внутрішньом’язово: дорослим у плече, немовлятам у стегно. Іноді вакцини вводять під шкіру. Деякі вакцини крапають в рот або ніс. 

Місце введення є важливим, адже якщо вакцина потрапить у жировий прошарок, імунітет може не сформуватися. Саме тому щеплення не роблять у сідницю. 

У кожної конкретної вакцини є оптимальний спосіб введення, і медичні працівники навчені тому, як саме їх колоти. Якщо у вас є сумніви, перевірити, як вводять конкретну вакцину, можна в інструкції до неї.

Чи потрібно зараз робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19, якщо людина не є в групі ризику?

Якщо людина не належить до групи ризику та не має 60 років – наразі робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19 не рекомендовано. 

Нагадаємо, до груп ризику, яким рекомендований другий бустер, належать: 

  • люди віком понад 60 років
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми
  • люди з інвалідністю
  • люди з імуносупресією
  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів тут)
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями

Нагадаємо, що щепитися від COVID-19 в Україні можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Перелік пунктів за посиланням або за телефоном 16-77.

Календар профілактичних щеплень

В умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення, щойно це стає можливим. 

Внутрішньо переміщені українці можуть щепитись самі або ж щепити дітей у державних медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають.  Підписувати декларацію з місцевим лікарем для цього не потрібно.

Наразі у всіх відносно безпечних регіонах України всі необхідні вакцини мають бути в наявності. Разом з тим, якщо у вашому медзакладі немає вакцини: 

  1. Зверніться до головного лікаря медзакладу.
  2. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області https://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja 

Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я 0 800 60 20 19.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше