Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що таке домашнє насильство?

Інформація державних органів
30.11.2021

Що таке домашнє насильство?

Домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь (ст. 1 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству")

Види насильства

Фізичне насильство: побої, стусани, штовхання, перешкоджання вільному пересуванню, створення ситуацій, що несуть ризик чи загрозу життю та здоров`ю, позбавлення допомоги під час хвороби чи вагітності.

 

Психологічне насильство: погрози вбити чи скалічити (в тому числі дітей), словесні образи та приниження жестами й мімікою, погрози відібрати дітей, шантаж та маніпуляції, введення в оману для власної вигоди, булінг (цькування, переслідування, залякування), постійний та цілковитий контроль, безпідставні ревнощі, обвинувачення у зраді.

 

Сексуальне насильство: примушування до небажаних статевих стосунків, торкання інтимних частин тіла без згоди, змушення до статевого акту з іншою людиною, примус до неприйнятних форм сексу, садистських практик, примушування до участі у створенні чи перегляді порнографічних матеріалів.

 

Економічне насильство: позбавлення їжі та води, обмеження доступу, пошкодження особистого майна, перешкоджання у доступі до необхідних послуг, позбавлення власних коштів, інших матеріальних цінностей, примушування до жебрацтва.

 

Законом встановлено, що до кривдника (особи що вчинила домашнє насильство у будь-якій формі) суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству може бути встановлено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству. До спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України);

2) обмежувальний припис стосовно кривдника (видається судом);

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (здійснюється уповноваженими підрозділами органу Національної поліції України);

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників (відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).

 

Що робити у разі вчинення домашнього насильства?

1) Зателефонувати в поліцію за номером 102.

2) За необхідності — звернутися за медичною допомогою — 103.

3) Звернутися до служби у справах дітей та центру надання соціальних послуг Тупичівської сільської ради.

4) Зателефонувати на "Телефон довіри" 0-800-500-241 (безкоштовно).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше