Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Громади Чернігівщини можуть залишитися без бюджетів розвитку та залишків освітньої субвенції

Новина
19.10.2021

Згідно із законопроектом, ліквідацію місцевих бюджетів розвитку заплановано на 2023 рік. Бюджет розвитку - складова спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку зокрема здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію об’єктів ЖКГ та соціально-культурної сфери.

Проектом закону №6062 передбачається перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Таким чином, доходи розвитку будуть спрямовані на поточні витрати, наприклад, на заробітну плату.

Також законопроект дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції, що заборонить місцевим органам самоврядування використовувати можливість накопичення цих грошей.

Запропонований урядом законопроект значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Через суд ці установи зможуть зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, навіть до закінчення судового розгляду справи.

Такі зміни – пряме втручання держави у самостійність місцевого самоврядування. Це може призвести до блокування роботи виконавчих органів місцевої ради, в свою чергу жителі громад не зможуть отримати гарантовані державою послуги.

Окрім того, законопроєкт № 6062 пропонує 70% надходжень від викупу земельних ділянок комунальної власності зараховувати до держбюджету. Такі ініціативи є неприпустимими, адже місцеві бюджети втратять частину від цих доходів. 

 

--

Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше